Søgefelt


Brug energimærket til at vælge det mest energieffektive produkt

Når du køber nye elektriske apparater, er det en god ide at tjekke energimærket, så du får købt det mest energieffektive apparat. På den måde skåner du både miljøet og reducerer dine udgifter til energi.
 
EU’s energimærke er det mest udbredte og indeholder alle de oplysninger, du har brug for, når du skal vælge et energirigtigt produkt. Mærket angiver energiforbruget på en skala, som varierer fra produkt til produkt. På nogle produkter går skalaen fra A+++ som det meste effektive, og på andre er A det mest effektive. Fælles er dog, at det altid markeres med en mørkegrøn pil, hvad der er mest energieffektivt. Udover at vise energiforbruget viser mærket på nogle produkter blandt andet også vandforbrug, vaske- og tørrevne og støjniveau. 
 
Så meget sparer du i køkkenet
I gennemsnit bruger danskere 14% af vores strøm på køl og frys, det er derfor en god ide at være opmærksom på energimærket, når du skal have nyt køleskab eller fryser. Køber du for eksempel et kølefryseskab med A+++ mærke frem for A+ sparer du 320 kr. om året. Er dit køleskab af ældre dato, vil besparelsen være endnu større.
 
Hvis du skal købe ny opvaskemaskine, bør du gå efter A++ eller A+++ mærkning. Energimærket vil også oplyse dig om størrelsen og støjniveauet for produktet. Vælger du en opvaskemaskine i energimærke A med plads til 13 kuverter, vil den koste dig 670 kr. om året, hvorimod en af samme størrelse med energimærke A+++ vil koste 470 kr.
 
Vælg den rigtige støvsuger
Skal du have ny støvsuger, kan energimærket også være behjælpeligt med at finde den rette model. Her bør du vælge en model i energiklasse A. Energimærket kan dog også hjælpe dig med at blive klogere på støvsugerens lydniveau og rengøringsevne. Sidstnævnte er det, du skal
holde øje med, når du skal vide, hvor kraftigt støvsugeren suger. Det er altså ikke antal watt, der afgør det. Vær desuden opmærksom på, at der er forskel på, hvor gode de forskellige modeller er til at rengøre gulvtæppe og hårdt gulv. Dette fremgår også af energimærket.