Søgefelt


Kør længere på literen

Hvis du gerne vil spare penge og mindske belastningen på miljøet, kan det være en god ide at se på dine kørevaner.

Først og fremmest er det selvfølgelig altid værd at overveje, om du i det hele taget skal tage bilen, eller om det i stedet er muligt at gå eller cykle, så du på den måde nedsætter antallet af køreture. Du kan for eksempel lave en regel om ikke at tage bilen på ture under tre km. Det er også en god ide at overveje, om du kan køre sammen med andre, så I kører i en bil i stedet for flere.

Gas ikke op
Men der er selvfølgelig også en række ting, du kan gøre for at køre mere økonomisk og miljøvenligt. Det er vigtigt, at bilen har det rigtige dæktryk, da det har stor betydning for brændstofforbruget, da et forkert tryk koster ekstra brændstof. Når du er kommet afsted, bør du køre i højest mulige gear uden at bilen sejtrækker. Bilen bruger nemlig mindre brændstof, når den kører i lave omdrejninger. Undgå desuden hårde opbremsninger - læs i stedet trafikken og let på speederen i god tid og lad motoren bremse, mens du har den i gear uden at koble ud. Det er også en fordel, hvis du ikke gasser for meget op, når du accelererer, men i stedet træder med blød fod på speederen.

Sæt farten ned
Spar på energien mens du kører ved at slukke el-bagruden, aircondition og sædevarme. Disse funktioner kræver meget energi, og det kan derfor godt betale sig at benytte dem med omtanke. Husk også at fjerne unødig vægt og tagbagagebæreren, når de ikke er brug, da dette også øger brændstofforbruget. Sidst, men absolut ikke mindst, så kan du spare rigtig meget ved at sænke farten på motorvejen. Hvis du kører 110 km/t i stedet for 130 km/t bruger du 20% mindre brændstof. Den øgede hastighed resulterer i øget vindmodstand, hvilket kan ses på brændstofforbruget. Hvis du har tid, er det derfor en god ide at sætte farten ned, så du både sparer på udgifterne til brændstof og skåner miljøet.