Søgefelt


Klimavenlig kost: spis sæson grøntsager og insekter

Kunne du godt tænke dig at leve mere klimavenligt, men ved ikke hvor du skal sætte ind først? Så kan det være en god ide at starte med at se på dine madvaner.

Generelt er det et godt råd at skære ned på mængden af kød og skrue op for grøntsager, da kød belaster miljøet i meget højere grad end grøntsager. Du kan indføre kødfrie dage eller lave dobbelt portion, hvor du tilsætter mindst lige så mange grøntsager som kød til retten. Udover at det reducerer klimabelastningen, så bliver maden også sundere og billigere. Kan du ikke helt undvære kød, kan du i stedet vælge kød fra fjerkræ og svin frem for oksekød. Oksekød udleder cirka 20 kilo CO2 per kilo hvorimod fjerkræ og svinekød udleder blot 4 kilo CO2 per kilo kød. Det er altså en besparelse på 16 kilo CO2 bare ved at vælge en anden type kød.

Det er ikke kun kød og grøntsager, som kan udskiftes for at mindske dit klimaaftryk – også ris kan skiftes ud. Ris dyrkes i vådområder, som udleder lattergas, og belaster derfor miljøet i højere grad end kartofler, pasta og fuldkornsbrød. Bønner og linser er også gode i et klimaperspektiv, da de heller ikke belaster miljøet i høj grad og samtidig er fyldt med proteiner.

Du kan med fordel spise frugt og grønt, der er i sæson og dyrket lokalt. Når du vælger det, der er i sæson, kan du købe frilandsgrønt i stedet for produkter dyrket i drivhus, hvilket belaster miljøet mindre. Ved lokaldyrkede varer sparer du på transporten, men er det dyrket i drivhus, er det bedre for miljøet at transportere det fra lande, hvor produktet er i sæson.

Det nye sort inden for klimavenlig mad er insekter. Det kan være svært at forholde sig til, men fordelene er mange. Insekter har et højt indhold af protein, jern og B12 og har dermed et højt næringsniveau. Derudover er insekter klimavenlige at producere, da de kræver meget mindre føde, vand og plads end traditionel kødproduktion. Men indrømmet den første mundfuld med knasende insekter krævede en stor overvindelse.