Søgefelt


Arktisk byggeri i Aalbæk

Nuuk er en hovedstad i vækst og efterspørgslen på boliger er stor. Det hjælper en nordjysk virksomhed med: Nordisk Elementbyg tager del i det grønlandske byggeboom med bæredygtige træhuse - sat op på rekordtid. 

Et tilfældigt opkald fra Nuuk var det, der skulle åbne døren til et nyt erhvervseventyr for Per Gajhede og hans virksomhed, Nordisk Elementbyg. I telefonen var en bygherre, der ønskede sig et træhus i bæredygtige materialer, og før opkaldet sluttede, var grundlaget for et nyt arktisk byggeri en realitet. Nuuk er med sin store tilflytning og plan for byudvikling frem til 2030 et eftertragtet mål for udvikling af vejrbestandigt byggeri. Skoler, institutioner, erhverv og ikke mindst boliger er der behov for. Hvert år vokser Nuuk med over 200 personer, og indbyggertallet er nu 18.000.

”Vi kunne med det samme se potentialet, og så skulle vi lige regne lidt på udførelsen. Der er jo forskel på, om vi bygger i Nordjylland eller i Nuuk. Men det gik både hurtigt og nemt,” fortæller Per Gajhede om huset, der satte gang i udviklingen af en ny type elementer, der overholder det grønlandske bygningsreglement.

Bæredygtigt og hurtigere

Nordisk Elementbyg er vant til at arbejde med specialopgaver, og har blandt andet bygget på det nye BIG-tegnede museum Kistefos i Norge, og står også bag opførelsen af forlystelsen Matador-byen på Bakken. Men det arktiske klima stiller særlige krav til byggeriets standard. Bidende vind og rekord mængder nedbør sætter sine naturlige begrænsninger, sæsonen er kort og forlængede byggeperioder en del af hverdagen.

Selve byggematerialerne er et kapitel for sig. De skal kunne modstå den hårde frost og store temperatur-forandringer. På den anden side er det præcis klimaet, der er en af fordelene ved elementbyggeriet fra Aalbæk. Og til en helt anden tids plan. Per Gajhede og hans tømrere stod hjemme, tørt og godt i værkstedshallen og byggede elementerne, pakkede dem i fire containere, der blev sejlet fra Aalborg til Nuuk. Tre uger til byggeriet, to uger til transporten. Og bare to dage tog det at stille det hele op på soklen, klar parat til at flytte interiør i.

”Et fuld isoleret sort træhus lige til at sætte køkken og bad op, samlet på to dage. Det var noget, der blev lagt mærke til, og det er det, vi håber kan give flere kunder på sigt. Mange byggerier i Grønland sker på eksisterende sokkel, fordi det bare er husene, der bliver slidt hårdt af det arktiske vejr,” siger Per Gajhede.

Derfor egner Grønland som marked godt til elementbyggeri. Og det er Per Gajhede ikke den første, der har regnet ud. Til gengæld har elementerne fra Aalbæk taget højde for flere af de udfordringer, som boliger ifølge Arctic DTU døjer med i det arktiske landskab. Vindgennemtrængning, der gør dem kolde og skimmelsvamp, der gør dem ubeboelige. En anden sag er prisen. Elementbyggeriet kan holde omkostningerne nede, fordi der kun skal bruges få dage til selve opsætningen af husene. Og fordi byggeriet minimerer de såkaldte vejrdage, hvor byggearbejdet står stille på grund af frost og sne. Per Gajhede var selv i Nuuk for at stille det bestilte hus op. Både for både ham og hans medarbejdere gav det blod på tanden:

”Vi har jo stor erfaring i Nordisk Elementbyg med byggeri under særlige forhold. Og den knowhow kan vi bringe i spil i Grønland. Vi kan levere et nyt hus på to måneder, hvor man er vant til måske at skulle bruge to år. Det er den tidshorisont, vi tror kan gøre en forskel.”