Søgefelt


Da VICTOR gik i land begyndte eventyret

Rettidig omhu og en klar forståelse for virksomhedens forretningspotentiale hjalp VICTOR til at komme helskindet gennem tranformationen fra sort til grøn energi-leverandør. På bare to år har VICTOR skiftet verdenshavenes vigende offshore-marked ud med specialløsninger til fjernvarmen. I dag er virksomheden i Frederikshavn Danmarks største fjernvarmepumpeleverandør med en markedsandel på mere end 50 procent, og samtidig i besiddelse af den knowhow, der lige nu efterspørges internationalt for at sætte skub i den grønne omstilling.

VICTOR har siden sommeren 2018 leveret varmepumper til Skagen, Strandby, Frederikshavn, Støvring, Brande, Fjernvarme Fyn, Svendborg og Farum. Pumperne, der allerede er i drift eller kommer det senere i år, står for en varmeydelse på over 120 MW. Det svarer til at opvarmningen af 50.000 husstande nu foregår uden brug af fossile brændsler, men gennem vedvarende energi.

Energioptaget i pumperne er forskelligt. Energikilderne er luft, spildevand eller overskudsvarme, som det fx gør sig gældende i Fjernvarme Fyns nye anlæg, der er et af Danmarks største og samtidig et af verdens mest avancerede varmepumpeanlæg. Det udnytter overskudsvarmen fra kølingen af servere på Facebooks datacenter i Odense. Anlægget er et bevis på, at uanset typen af energikilde, så er det muligt at finde en varmepumpe-løsning, der virker. Deri ligger VICTORS speciale, fortæller Ole Nygaard, CEO, VICTOR DST:

”Alle anlæggene er individuelle. De tilpasses det behov, der er på stedet. Nogle steder leverer vi et nøglefærdigt anlæg, andre gange er det en specialdesignet varmepumpeteknologi til et eksisterende værk. Det stopper ikke der. På baggrund af vores erfaringer er vi også i stand til producere og sammensætte løsninger, der trækker varmen ud af fx havet eller undergrunden.”

Varmeforsyningsanlæggene tilbydes i samarbejde med IESenergy, hvor Victor er hoved- eller totalleverandør, og IESenergy står for salg og basisdesign. Aftalen betyder, at VICTOR budgetterer med en omsætning på over en halv milliard i 2020, og antallet af arbejdspladser er steget tilsvarende. Fra 50 medarbejdere, der producerede varmepumper i 2018, har VICTOR i dag 125 ansatte i Frederikshavn, der udelukkende arbejder på anlæg under etablering.

Med udgangen af 2020 vil der være installeret varmepumper på cirka 80 af Danmarks 480 varmeværker. Undersøgelser slår fast, at den samfundsøkonomiske gevinst ved omstillingen er stor og anslår at for hver ny varmepumpe, der etableres, kan CO2 udledningen nedbringes med op til 75 procent. Samtidig står Danmark over for en elektrificering med den nye Klimalovs mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent senest i 2030. Potentialet er med andre ord stort.

”Efterspørgslen på varmepumper på hjemmemarkedet varer mindst fem år. Der er folkelig og politisk medvind. Derudover kommer vi til at se nærmere på eksport i den nærmeste fremtid. Og her er blandt andet den europæiske klimadebat medvirkende til, at varmepumper får yderligere medvind. Vi er klar,” siger Ole Nygaard.

Fakta: I dag er 64 procent af de danske husstande opvarmet af fjernvarme. Det svarer til cirka 1,7 millioner husstande. Fra 2030 skal al fjernvarme i Danmark komme fra en vedvarende energikilde. En bolig med fjernvarme har en gennemsnitlig udledning på 1700 ton CO2, mens en gennemsnits bolig med oliefyr har en udledning på 5600 ton CO2.