Søgefelt


De rider på en bølge af energi

SÆBY: En verden uden brug af olie og kul.

Det er visionen bag bølgekraftanlægget Crestwing, der i al ubemærkethed dag for dag kommer et lille skridt nærmere målet om et nyt bidrag til en verden uden fossile brændstoffer.

Lige nu foregår det i en stor fabrikshal på Sæby Havn, hvor Nordmark Maskinfabrik tidligere havde til huse. Her er en håndfuld smede fra Danyard Engineering i fuld gang med at svejse skroget til ”Tordenskiold”, Crestwings halvskala-prototype af bølgeenergianlægget.

Skroget til agter-pontonen ér svejset færdigt. Nu er smedene i gang med den forreste ponton, og planen er, at ”Tordenskiold” i løbet af 2016 skal forankres og testes i Kattegat i et område nordøst for Hirsholmene.

Fra bølger til el på nettet

Princippet i Crestwing er - kort fortalt - to hængslede pontoner, der følger bølgernes bevægelse på havet.

Kraften i pontonernes modsatrettede bevægelser overføres via stødstænger til en cirkulær bevægelse, der driver en generator.

Et avanceret såkaldt PTO-system (Power Take Off) omdanner bølgernes energi til el.

”Tordenskiold” bliver 10 gange 30 meter og 2,5 meter høj og får en samlet vægt på omkring 60 ton.

Halvskalamodellen er den foreløbigt sidste i en lang række modeller, som opfinderen Henning Pilgaard har bygget og testet, siden han for 10 år siden stod i Storebælt og afprøvede de første primitive modeller af bølgeenergianlægget.

Samarbejdet med Energibyen Frederikshavn og Kaj Christiansen fra FME fik det fynske ægtepar til at rykke produktionen til Frederikshavn Kommune.

”Fladstrand” nu på Knivholt

Lillebroderen til ”Tordenskiold” hedder ”Fladstrand”, og den er bygget i 1:5 målestok af den endelige Crestwing, som Henning Pilgaard og hustruen Ruth Bloom drømmer om at kunne søsætte i januar 2018.

”Fladstrand” har de seneste år været testet i farvandet ud for Frederikshavn Havn. For øjeblikket ligger den ved søen på Knivholt Hovedgård. Som en del af Energistien på Knivholt, der fortæller om vedvarende energiløsninger som vind- og solenergi - og nu altså også bølgeenergi.

- Med ”Tordenskiold” har vi allerede vist, at vi kan omdanne 80 procent af den absorberede energi til el på nettet. Det forventer vi, kan øges til 90 procent i halvskalamodellen, siger Henning Pilgaard.

En birolle i Norskov

Henning Pilgaard og Ruth Bloom indrømmer, at bølgeenergi ”ikke er verdens mest sexede emne”, men ægteparret oplevede dog en betydelig stigning i interessen for deres projekt, da ”Tordenskiold” ved lidt af en tilfældighed spillede en birolle i tv-serien ”Norskov”.

Den røde bølge-vinge tonede frem i afsnit 8 af tv-serien. Som symbol på Norskov-borgmesterens drøm om en klimahavn. Så vidt så godt. Men mens Norskovs borgmester måtte trække sig på grund af sin lige lovligt kreative finansiering af klimahavnen, tåler Crestwings finansiering dagens lys.

Gennembruddet kom for et år siden, da Energinet.dk og dermed Energistyrelsen valgte at åbne pengetanken og støttede Crestwing med 10 millioner kroner.

Forfatter: 
Nordjyske