Søgefelt


Energibyen indtager Christiansborg

 

Frederikshavnske erfaringer med bæredygtige fjernvarmeløsninger er eftertragtet viden. Derfor skal Energibyen dele resultaterne med blandt andre Energi- og klimaministeren, når de senere i denne måned skal fortælle om den unikke indsats rettet mod målet om at overgå til 100 procent vedvarende energi.

Danmark er et foregangsland inden for grøn omstilling og energieffektivitet, og den position skal fastholdes fordi den har betydning for grøn eksport og danske arbejdspladser. Sådan står der i regeringsgrundlaget og sådan lyder overskriften, når Energibyen Frederikshavn Kommune indtager talerstolen på Energipolitisk Konference i Landstingssalen den 30. marts. Frederikshavn Kommune er Danmarks første klimakommune, og det er Fjernvarmeindustrien, der har inviteret Energibyen til at give et indblik i arbejdet med at få virksomheder og leverandører af fjernvarmesystemer til at mødes. Et projekt som Energibyen er lykkedes så godt med, at der nu er erfaringer at dele ud af:

”Energibyen har fra starten haft fokus på det store potentiale, der ligger i fjernvarmen. Vi har arbejdet på at skabe vækst i energisporet i Frederikshavn Kommune med at tiltrække virksomheder og skabe arbejdspladser, men det står mere og mere klart for os vi skal tænke bredere og mere internationalt for at lykkes med opgaven. Både i forhold til at sælge vore knowhow og eksportere idéerne. Tyskland er det nye nære fjernvarmemarked, med lukning af atomkraftværker sker der en kæmpeomstilling i disse år. Danmark kan lave eksport af fjernvarme på niveau med vindmølleeventyret. Og der er meget overskudsvarme fra industrien, som vi i Frederikshavn kommune har erfaring med fra FF, MAN og affaldsværkerne. Efter Tyskland kommer England og Frankrig, så markedet er meget stort de næste to årtier”, siger Poul Rask Nielsen, projektchef, Energibyen, Frederikshavn Kommune.

Ud over Energibyen Frederikshavn Kommune, så vil også Energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, partiernes energipolitiske ordførere og eksperter fra den europæiske fjernvarmeindustri tale på konferencen.

 

FAKTA: Energibyen er et projektsekretariat, der blev oprettet i 2007, som en lokalpolitisk strategisk besluttet indsats på energiområdet og for at opnå CO2 reduktion. I 2014 tog man endnu et skridt og vedtog en plan for overgang til 100 procent vedvarende energi, og den beslutning arbejder Energibyen i dag med at realisere.  Energibyen fik i 2016 den store anerkendelse at få tildelt Årets Svend Auken Pris på Socialdemokraternes kongres, og kom dermed i selskab med blandt andre COOP og Verdensnaturfonden. Energibyen er også på State of Green, Udenrigsministeriets besøgsliste, som viser dansk miljø-og klima løsninger frem i international sammenhæng.

 

For yderligere oplysninger kontakt:

Poul Rask Nielsen, projektchef, Energibyen, +98 4032 4591

Forfatter: 
Anette Pedersen