Søgefelt


Energiklynge Frederikshavn: 150 virksomheder på grønt marked

I klimakommunen Frederikshavn arbejder over 150 virksomheder med at producere grønne varer eller tjenester. Det viser en gennemgang af virksomhederne i kommunen, som Energibyen har foretaget.

Det grønne regnskab betyder snart lige så meget som de sorte og røde tal, når virksomhederne skal gøre op, hvor godt det går. Omsætningen af grønne varer og tjenester er stigende på landsplan. Det er den også i Frederikshavn Kommune. Over 150 virksomheder arbejder nu med eller har produktion rettet mod energisektoren.

”På sigt skal endnu flere virksomheder i Frederikshavn Kommune indstille sig på, at det er den vej, de skal gå. Men vi er meget tilfredse med at 150 allerede har vist rettidig omhu og fundet frem til eller arbejder med at finde den niche, der er til dem i den grønne omstilling,” siger Poul Rask Nielsen, der er projektchef i Energibyen.

De 150 virksomheder, som foreløbigt optræder på listen er meget forskellige, og spænder fra energirådgivning over produktion til glarmesteren, der ved alt om nye energiruder. Fælles for virksomhederne er, at de leverer arbejdspladser, som bidrager til, at der spares på ressourcer som energi, vand og lignende eller at der sker en direkte beskyttelse af miljøet.

”Det kan være afgørende for de fremtidige muligheder på eksportmarkedet, at man som virksomhed øger sit fokus på den grønne omstilling. Det er det, som bliver efterspurgt, og det er der fremtidens gevinster ligger både for væksten i virksomheden, i kommunen og for det overordnede mål, at skære ned i Co2-udledningen,” siger Poul Rask Nielsen.

Energi til Victor

En af de virksomheder, der har fundet ny energi i den grønne omstilling, og som er med på listen, er Victor DST. For få år tilbage kom de fleste kunder fra det maritime og fra offshore-industrien, men i takt med at olieprisen faldt, skulle Victor DST finde et nyt marked:

”Krisen kom jo nærmest fra den ene dag til den anden, så vi skulle omstille os. Vi så på, hvordan vores viden kunne bruges i andre markeder, og vi fik hurtigt fodfæste på land gennem energiprojekter. Det er i princippet de samme komponenter og kompetencer, der er tale om, de bliver bare tænkt ind i en ny sammenhæng,” siger Ole Nygaard, CEO, Victor DST.

Virksomheden producerer i dag blandt andet varmepumper til fjernvarme og arbejder med miljørigtig affaldsforbrænding, ydelser med stadig større efterspørgsel. Det betaler sig at læne sig ind i den grønne omstilling:

”Man kan selvfølgelig bruge det i sin markedsføring, at man er med i grønne projekter, og at man gør en forskel for miljøet. Man kan også få flere kunder af det. Vi kan selvfølgelig ikke måle det, men vi får flere henvendelser, og det tror vi er fordi, vi har den grønne synlighed,” siger Ole Nygaard.

Flere på vej

Listen med de 150 virksomheder bliver fremover til grøn synlighed for hele Frederikshavn Kommune.  Energibyen bruger den til at skabe samarbejder, netværk og den bliver fx sat konkret i spil, hver gang Energibyen Frederikshavn deltager i det internationale netværk State of Green, der drives af fx Energistyrelsen, Udenrigsministeriet, Klima- og Energiministeriet og Dansk Energi. Flere virksomheder er allerede ad den vej blevet præsenteret for nye eksportmuligheder. Og Energibyen er parat med rådgivning til erhvervslivet om den grønne omstilling, og hvordan virksomhederne bliver mindre sårbare over for svigtende markeder.

”Det håber vi, at flere kan se nytteværdien i. Hver gang vi får en virksomhed med på listen her i Frederikshavn Kommune, så er vi med til at tage vores del af ansvaret for at løse klimaudfordringerne. Men vi er også i gang med at finde frem til fremtidens arbejdspladser og sikre dem lokalt,” siger Poul Rask Nielsen.