Søgefelt


Grøn energi til kineserne

Foto: Poul Rask Nielsen, Energibyen (tv) og Ole Nygaard, Victor A/S (Bent Bach, Nordjyske)
Energibyen Frederikshavn arbejder hver dag på at skrue ned for fossile brændstoffer og op for vedvarende energiløsninger, og flere af de lokale virksomheder rider med på den grønne bølge.

Victor A/S for eksempel, der efter olieprisernes drastiske fald har omlagt sin produktion.

- For få år siden fyldte off shore og det maritime 80-90 procent hos os, men i dag er det energiløsninger, der fylder mest, siger direktør Ole Nygaard.

Onsdag tog han og Energibyen Frederikshavn imod en kinesisk delegation fra Chengde-provinsen, der besøgte Energibyen på Knivholt.

Her fortalte Ole Nygaard kineserne om nogle af Victors’ store satsninger på grøn omstilling: Amager Bakke og verdens største solfangeranlæg i Silkeborg.

Victor har leveret rørinstallationer til Amager Bakke, det enorme affaldsfyrede kraftværk på Amager, der er tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels og får en helårs skibakke på taget af den over 100 meter høje bygning. De to ovne i Amager Bakke kan forvandle 70 ton affald i timen til fjernvarme og el til københavnerne, og for at udnytte kapaciteten må kraftværket importere affald fra England.

Kæmpe potentiale

Verdens største solfangeranlæg i Silkeborg dækker 156.694 kvadratmeter og leverer strøm og varme til hele Silkeborg.

Et tredje ben i Victors grønne energiløsninger er udviklingen af varmepumper i partnerskab med IESEnergy, og Ole Nygaard og Poul Rask Nielsen ser begge store muligheder i det kommende LNG-anlæg på Frederikshavn Havn, der skal levere flydende gas til skibsfarten. Men også overskudsvarme, der kan bruges i fjernvarmenettet.

- I forhold til Kina er der et kæmpe potentiale. Vi er betydeligt længere fremme med nogle teknologier, end de er. Ikke mindst når vi taler varmepumper, og forhåbentlig kan vi inspirere dem med idéer, de kan tage med hjem og udbrede, siger Ole Nygaard.

Victor A/S har i dag 150 ansatte og har afdelinger i Frederikshavn og i Esbjerg.

Læs artiklen hos Nordjyske her

Forfatter: 
Hans Christensen, Nordjyske - 21.09.2017