Søgefelt


I gang med det nye år: 10 ting du selv kan gøre for klimaet

Hvad kan jeg gøre for at spare CO2? Det spørgsmål er der rigtig mange, der stiller sig selv. Mulighederne for at trække parallel mellem de store linjer i den verdens omspændende klimadebat og hjem til din egen husholdning er nærmest uendelige. Og nytter det så noget? Ja, det gør. Undersøgelser viser, at selv små ændringer i maden vi spiser, mængden af ting vi køber, eller hvordan vi transporteres os, gør en reel forskel. Det tror vi på i Energibyen Frederikshavn. Vi vil gerne gå forrest, men vi har brug for jer, husejere, foreningsmennesker, forbrugere, medmennesker som partnere. Ingen kan løfte opgaven alene. Derfor får du her ti forslag til, hvordan du – direkte eller indirekte - sætter dit klimaaftryk ned i 2020:

  1. Klimaforandringerne kræver en indsats, der ikke er til at forudsige. Endnu. Derfor kan vi lige så godt vænne os til tanken om, at vi også må prøve os frem. Og at vi alle samme skal bidrage. Begynd 2020 med at tage Ja-hatten på og læn dig ind i kampen. Ja du vil. Ja du vil. JA. JA. JA.
  2. Det andet du kan sige ja til, er at tage et skridt ad gangen. Bare begynd. Gør noget du ikke plejer, og så er du allerede langt. Vær risikovillig. Prøv et indkøbsnet. Gå hen til bageren. Den slags. Tag chancen.
  3. Du behøver ikke hedde Klimaklog til mellemnavn for at bruge det her nytårsfortsæt: Det gode gamle spar på strømmen-trick. Det virker. Hvis du hænger tøjet op og dropper tørretumbleren, så sparer du. Hvis du sætter frostpizzaen i kold ovn, så sparer du. Hvis du sætter opvaskemaskinen på 55 grader i stedet for 65 grader, så sparer du. Kan du se princippet? Der er hundredevis af kroner at hente – og du sparer på din CO2udledning.
  4. Dataforbruget er én af de andre ting, du let kan ændre – og spare CO2 på. Hvis hele familien ser film på den samme skærm i stedet for at sidde med hver sin, så har I allerede taget et skridt i den rigtige retning. Hvis skærmen bliver skiftet hver sjette år og ikke hver tredje, så er endnu et vigtigt skridt taget. Og indtil nu har det slet ikke gjort ondt, vel?
  5. Når du køber genbrug, så sparer du. Både på ugepengene og på dit klimaaftryk, fordi alt hvad du køber har en rejse bag sig. Samtidig får du mulighed for at træde ind i 2020 som handelsmand. Sælg det du ikke længere har brug for. Vi ved, du ved, det er winwin.
  6. Kan du huske halvfjerdsernes bilfrie søndage? I 2020 kan du udvide konceptet. Grøn omstilling er et stop for brug af fossile brændstoffer, men det er også starten på en fremtid, hvor vi alle sammen skal vænne os til, at de valg vi træffer har konsekvenser. I Energibyen låner vi el-cykler ud i håbet om, at flere vil lade bilen stå, når de skal på småture i nærområdet. Kunne du overveje om cyklen er et nytårsfortsæt for dig?
  7. Madspild er på alles læber. Og det er der en grund til. Globalt går 1.3 milliarder ton mad til spilde hvert år. Hvis madspild var et land ville det være det tredje mest CO2-udledende land i verden. Et godt nytårsfortsæt er at planlægge maden, spise resterne og gå efter lokale fødevarer. Fisk fra Argentina klimasviner jo mere end fisk fra Strandby. Velbekomme.
  8. Deleøkonomien er en af måderne, hvor flere kan nyde mere. Vi er ikke frelste. Men vi tror, at alle bidrag nytter. Lån motorsaven af din onkel. Lån traileren af din bror. Lån gallakjolen af din moster. Gør det til en ting, at du er 20érnes nye lånehaj!
  9. Lær af andre. Der er ingen tvivl om, at det er kommet for at blive, at vi skal tænke os om, når vi forbruger, så vi kan jo lige så godt stjæle idéer, inspirere hinanden og i hvert fald låne os frem, hvor det er muligt. Tænk ud i det blå. Som fx på Samsø, hvor der ved busstoppestederne står lånebøger, der fungerer efter princippet: Tag en – giv en. I København er der et Blafferstoppested henvendt til folk, der skal ud af byen. Det fungerer. Gomore, kør-med-konceptet, hvor man for billige penge sælger de tomme sæder på en tur i bilen, kender de fleste. Og der er mange flere muligheder for at spare CO2 på transport. Hvad med et nytårsfortsæt om samkørsel her i kommunen? Hvem er den første, der inviterer til at pendle med?
  10. I Energibyen Frederikshavn Kommune har vi arbejdet for at energi optimere virksomheder, boliger og forsyninger siden 2007, og det giver sig selv, at kommunen dermed har et fundament at bygge videre på. Vi kan sagtens finde løsninger lokalt. Derfor skal du vide, at hvis dit nytårs fortsæt er, at tage initiativ, handle, fremme den grønne omstilling, så har du en ven i Energibyen. Vi støtter dig. Bare ring, hvis det bliver svært. Godt nytår. Sæt i gang.