Søgefelt


Innovative brændeovne skaber lokale jobs

Henrik Nørgaard, RAIS (tv) og Poul Rask Nielsen, Energibyen (Foto: Energibyen)

Den frederikshavnske virksomhed RAIS producerer og sælger kvalitetsbrændeovne, der tager hensyn til naturen og klimaet. Energibyen har besøgt RAIS for at høre mere om deres produkter og udsigterne for fremtidens brændeovne.

”Hos RAIS har vi stor fokus på design og kvalitet, når vi udvikler vores brændeovne, og en stor del af det er også at tænke de miljømæssige perspektiver ind. Jo renere en forbrænding ovnen har, desto mere får man ud af sit brænde, og desto bedre er det for miljøet,” forklarer Henrik Nørgaard, Adm. Direktør i RAIS.

RAIS har eget testmiljø, som benyttes, når der skal udvikles nye modeller for at sikre en effektiv ovn med minimal partikeludledning. Udover selv at teste ovnene, arbejder RAIS bl.a. sammen med internationale universiteter og Dansk Teknologisk Institut i udviklingen og forbedring af ovnene. Et af resultaterne af dette arbejde er brændeovnsmodellen ’Bionic Fire’, der så godt som ingen partikler udleder. Det særlige ved denne ovn er et tokammersystem med efterbrænding i det nederste kammer.

”Vi ser i øjeblikket en helt ny generation af brændeovne. For eksempel Bionic Fire, der virkelig markerer sig ved at udlede et absolut minimum af uforbrændte restpartikler. Det er en ny måde at tænke brændeovne på, der betyder, at naturen og miljøet bringes endnu mere i fokus. For at fastholde vores vækst og markedsandel, er det vigtigt, vi bliver ved med at være frontløber ikke bare inden for design og kvalitet, men i særdeleshed også i forhold til miljørigtige løsninger,” siger Henrik Nørgaard.

International anerkendelse

RAIS blev i 2017 anerkendt for deres innovative design, da firmaet modtog den anerkendte, internationale designpris Red Dot Award. Prisen blev givet til RAIS’ model Viva L, som er særlig, da kunderne har mulighed for at designe deres ovn præcis, som de ønsker:

”Hos RAIS opfatter vi en brændeovn som en integreret del af hjemmet, og derfor skal den se ud, som kunden ønsker. Her taler vi både størrelse, farve og låge, men også om du ønsker en klassisk brændeovn eller en af de nye gasovne. Det er især de yngre målgrupper, der godt kan lide gasovnene, hvor der ikke skal slæbes brænde ind, og samtidig kan den styres med en smartphone. Inden for kort fremtid håber vi, at man kommer til at kunne benytte grøn biogas i ovnene, og så begynder det virkelig at være en vinder på miljøfronten,” forklarer Henrik Nørgaard.

Gode vækstperspektiver

Hos Energibyen ser man også med interesse på denne udvikling. Poul Rask Nielsen, Projektchef siger:

”Det er ikke nogen hemmelighed at brændeovne har været i vælten for, hvor miljørigtige de er. Det er derfor rigtig interessant, at se den udvikling og innovation som RAIS arbejder med ift. reduceret partikeludledning i deres brændeovnssortiment. Med hensyn til RAIS’ gasovne bliver det særligt interessant, når den grønne biogas kommer til at kunne bruges i almindelige hjem. Med en produktion, hvor 90% går til eksport er det klart, at det både er interessant fra et miljømæssigt perspektiv, men også fra et lokalt vækst perspektiv.”

RAIS blev etableret i 1971 og har siden 1990’erne været schweizisk ejet. Virksomheden har 75 medarbejdere i Frederikshavn og 20 i Schweiz og er tilstede på markeder over hele Europa samt USA, Australien, New Zealand og Japan. 

Forfatter: 
Maria N. Lundsgaard - 8. december 2017