Søgefelt


Lån en el-cykel

Det er så let lige at hoppe på cyklen – alligevel bliver det bilen eller bussen. Men hvad nu hvis du havde en el-cykel? Kunne det så være du ville overveje det? Energibyen Frederikshavn tilbyder nu udlån af el-cykler, så du helt gratis kan teste om, transportformen er noget for dig. El-cyklen har stort potentiale som transport i nærområdet, og til de småture som du ellers tager i bilen. Undersøgelser har vist, at hovedparten af alle kørte ture på mellem 5 og 11 kilometer foregår i bil. Men der er store gevinster at hente for miljøet, for økonomien og for dig, hvis turene foregik på cykel:

”Hvis man prøver cyklen på en tur til og fra arbejde nogle dage i træk, så er det lettere at bedømme om bilen kan skiftes ud med en el-cykel. Det er motivationen bag vores udlån. El-cyklen egner sig jo fortrinligt til den type transport, der foregår på de kortere afstande,” siger projektchef Poul Rask Nielsen, Energibyen Frederikshavn Kommune.

Prøv dig frem

En god el-cykel koster mere end en almindelig cykel. Det er en af de andre grunde til, at det være en god ide at teste om investeringen er det værd, inden man går til cykelhandleren. Men får man købt den rette, så er fordelene til at få øje på: En undersøgelse fra DTU Transport viser, at el-cykleejere bruger cyklen oftere og til længere ture end ejere af cykler med rugbrødsmotor. El-cyklen har en sundhedsmæssigt effekt på dit helbred, hvis du ikke plejer at cykle. Og så er el-cyklen et billigere og mere bæredygtigt alternativ til transport end bilen.

”I Cyklistforbundet mener vi, at el-cykler er det missing link, der kan få flere til at vælge cyklen som transport i hverdagen. 30 procent af de ture, der bliver kørt i bil er under fem kilometer, og 47 procent af pendlere kører ti kilometer eller derunder, så der er et kæmpe potentiale for at indarbejde el-cyklen i vores hverdags transport. Derfor opfordrer Cyklistforbundet til, at man finder den el-cykel, der passer til ens behov og så prøver sig frem,” siger Klaus Bondam, direktør, Cyklistforbundet.

Hvis du vil låne en el-cykel i en testperiode, så send en mail til energibyen@frederikshavn.dk