Søgefelt


Lån en el-cykel

”En lille elmotor, der hjælper til, når cyklens pedaler trædes, kan ændre trafikanters vaner. Det viser de første resultater af et eksperiment, som vi lavede sidste år, hvor vi gerne vil flytte mere transport i lokalområdet fra fire til to hjul, og som vi gerne vil fortsætte i år,” fortæller Poul Rask Nielsen, der er projektchef i Energibyen Frederikshavn.

Undersøgelser fra Cyklistforbundet viser, at 30 procent af de ture, der bliver kørt i bil er under fem kilometer, og 47 procent af pendlere kører ti kilometer eller derunder, så der er et kæmpe potentiale for at indarbejde el-cyklen som transportmiddel fx til og fra job, til småture i nærområdet og selvfølgelig på motionsture. Energibyen Frederikshavn har regnet på tallene. Hvis alle bilister i Frederikshavn Kommune bare én gang om året cykler, i stedet for at tage bilen, på en tur på fem kilometer, så sparer det 13 ton Co2. Hvis bilisterne tager cyklen en gang om ugen, er det 676 ton Co2 om året. Det er præcis det, der er hensigten med at låne el-cyklerne ud, siger Poul Rask Nielsen:

”Hvis man prøver cyklen på en tur til og fra arbejde nogle dage i træk, så er det lettere at bedømme om bilen kan skiftes ud med en el-cykel. Og sidste års udlån var en stor succes. Vi havde flere hundrede testpersoner, og cykelhandlerne fra Skagen til Sæby fortæller, at de sælger langt flere el-cykler. Vi håber jo, at endnu flere får øjnene op for cyklen og el-cyklen, som alternativ til bilen eller som transportmiddel i stedet for bil nummer to.  Vi tolker de positive tilbagemeldinger som, at der er sker en udvikling i klima-bevidstheden, også på et helt konkret plan. Det har vi ventet på.”

En god el-cykel koster mere end en almindelig cykel. Det er en af de andre grunde til, at det være en god ide at teste om investeringen er det værd, inden man går til cykelhandleren. Men får man købt den rette, så er fordelene til at få øje på: En undersøgelse fra DTU Transport viser, at el-cykleejere bruger cyklen oftere og til længere ture end ejere af cykler med rugbrødsmotor. El-cyklen har en sundhedsmæssigt effekt på dit helbred, hvis du ikke plejer at cykle. Og så er el-cyklen både billigere og mere bæredygtigt alternativ til transport end bilen.

Hvis du vil låne en el-cykel i en testperiode, så send en mail til energibyen@frederikshavn.dk