Søgefelt


Nu er Tordenskiold på plads

Forsvarligt forankret i bølgerne på en position tæt på Frederikshavn skal prototypen på bølgenergianlægget fra Crestwing, Tordenskiold, stå sin prøve og slå fast, at der er oceaner af energi at hente i havet.

Anlægget er nu forankret og på plads i sit rette element, bølgerne nordøst for Hirsholmene ved Frederikshavn. Tordenskiold måler 30 x 7,5 m og vejer 65 tons:

- Det har taget os 13 år og kostet cirka 30 mill. kr. at udvikle og afprøve ideer og funktioner i bølgeenergianlægget for at nå målet med denne prototype, Tordenskiold, fortæller en stolt direktør for Crestwing, Ruth Bloom.

Glæden var stor onsdag den 5. december 2018, da forankringskeglen var trukket ind i bølgeenergi-anlægget, og Tordenskiold forsvarligt var fastgjort med det unikke trepunkts forankringssystem.

- Det er en fantastisk følelse. Jeg er omgivet af kompetente folk, der brænder for dette projekt, lige som jeg selv gør. Det er den energi og det engagement, der har gjort det muligt at nå så langt, sagde Ruth Bloom, da hun sammen med sine nærmeste medarbejdere og samarbejdspartnere kunne skåle i et glas velfortjent champagne.

Formålet med Tordenskiolds placering ved Hirsholmene er at teste anlæggets forankring og funktion på havet og få bekræftet den forventede produktion af energi. Der bliver i første omgang ikke produceret strøm til elnettet. Fokus i den toårige testperiode er bl.a. test af forankringssystemet i bølgekategorier fra små bølger til storm og orkan, da det har været en af de største udfordringer for mange bølgekraft-koncepter i verden. Desuden bliver der videreudviklet på Power Take Off systemet samt hængsler.

- Crestwing ligner på ingen måde andre bølgeenergianlæg og udnytter energien fra bølgerne på en unik måde, da anlægget hovedsagelig udnytter atmosfæretrykket til produktion af energi, forklarer Ruth Bloom. Hun er sikker på, at Crestwing har løst bølgeenergiens største udfordringer: 1) De alt for høje omkostninger til produktion af anlæg, 2) Den lave elproduktion og 3) Udfordringer ved havarier.

- Vi glæder os rigtig meget til at vise, at bølgeenergi kan være en væsentlig medspiller på markedet for vedvarende energi, siger Ruth Bloom og fortæller, at det har kostet Crestwing ca. 30 mill. kr. at stå med et anlæg i en form, der nemt kan opskaleres og produceres, når de afgørende test ude på havet viser lige så gode resultater som forventet.

- Det indikerer jo netop, at Crestwing kan producere anlæg og energi til en kWh pris, der svarer til produktionen af anden vedvarende energi.

Markedsmodningsfonden har støttet færdiggørelse og udlægning af Tordenskiold med 3,3 mill. kr.

Fakta om Tordenskiold:

  • Du kommer ombord på Crestwing som på et skib, og der er      taget højde for service og vedligehold.
  • Power Take Off systemet er mekanisk og omdanner ca. 90 procent af den absorberede energi til el.
  • Forankringssystemet er unikt og minimerer det      miljømæssige aftryk på havet og havbunden.