Søgefelt


Ny uddannelse i Miljø og Genbrug

Elever på ungdomsuddannelsen FGU Vendsyssel har Miljø og Genbrug på skoleskemaet og uddanner sig med fokus på bæredygtighed. De designer og syr tøj, ting og tasker - samtidig giver de brugte og kasserede materialer nyt liv.

En stak plettede arbejdsbukser med et langt liv bag sig venter på en stol. På bordet ligger gamle koncertbannere fra Det Musiske Hus i Frederikshavn. Materialerne er en vigtig del af tekstil-værkstedet på FGU Vendsyssel, men den største ressource er de unge og deres kreativitet. 11 elever begyndte i august på en toårig uddannelse inden for Miljø og Genbrug på skolen i Elling. Forløbet har allerede kastet en lang række nye virksomhedssamarbejder og produkter af sig, bannerne er blevet til indkøbsposer og bukserne bliver til tasker:

”Når man har et gammelt produkt, der ikke virker længere, som man kan skabe et nyt produkt af, det kan jeg rigtig godt lide. At det ikke bare bliver smidt væk, det er godt,” fortæller Rosa, mens hun klipper kasserede T-shirts ud efter et mønster - til nye T-shirts for virksomheden Quala i Aalborg.

Snakken går livligt hen over notesblokke, symaskiner og arbejdsborde, og læreren, Lykke Reffeldt, tager i mod de mange nye bæredygtige idéer, der opstår undervejs.

”Der er meget læring i det her. På FGU inspirerer vi de unge til job eller uddannelse, og den viden om klimaet, som de tager med herfra, den håber vi bliver bragt i spil, i det de kommer til at foretage sig efter skolen. Ud over viden om miljø og genbrug, så er der jo meget matematik i at regne CO2 aftrykket ud på en vare, og meget dansk i at forfatte et salgsmateriale,” forklarer Lykke Reffeldt

Uddannelse til fremtiden

Undervisningen tager udgangspunkt i konkrete klima-udfordringer, og det var de unges ønske om at skære ned på brugen af plasticposer, der blev til forskellige modeller af indkøbsnet, et samarbejde med Det Musiske Hus.

”På samme måde vil vi gerne i kontakt med andre virksomheder, der har et ønske om at bidrage til den grønne omstilling gennem genbrug af de ting og materialer som de skal smide ud eller ikke længere skal anvende i deres egne produktioner,” siger Lykke Reffeldt, mens hun viser prototyper på vasketøjsposer og holdtrøjer i blødt stof, der engang har været reklamer i Arena Nord i Frederikshavn.

Eleverne tager engagementet og den bæredygtige tankegang med sig hjem og ud blandt andre unge. Og de er overbeviste om, at unge i Nordjylland er lige så interesserede i klima, som unge i resten af verden. Men de tror ikke helt, at de ældre er. Endnu.

”Vi taler da tit om, at vores forældres generation sagtens kunne gøre mere, mindre plastic og mere genbrug. Det kan da ikke passe, at det kun er de unge, der skal lære at sige nej, når de bliver fristet til forbrug,” mener Nanna og Jasmin. De henter meget af garderoben i de lokale genbrugsbutikker, men erkender at de også sagtens selv kan skrue op for de grønne ambitioner. ”Men det er vi jo i gang med,” understreger de.

Og faktisk er hele FGU Vendsyssel i gang. De 120 elever og lærere samarbejder eksempelvis om at minimere affald, genbruge og overveje det en ekstra gang, før der bliver købt nyt. Når eleverne oplever, hvor meget man kan skabe ud af det, der engang blev smidt ud, så er det en øjenåbner, fortæller Lykke Reffeldt:

”Vi har allerede fået et helt nyt indblik i, hvad materialer kan bruges til. Og de unge bliver rustet til at gå ud i verden og se med nye øjne på genbrug og recycling, det tror jeg, der bliver stor efterspørgsel på i fremtiden.”

Næste ordre er allerede tikket ind. Gamle lagner fra Vrå Dampvaskeri skal forvandles til 30 lange hvide kjoler, og de skal være klar til Luciadag.