Søgefelt


Nyt håb for nordjysk bølgeenergi-anlæg

(Foto: Kanal Frederikshavn)

Torsdag var en god dag for direktør og ejer Ruth Bloom og hendes bølgeenergi-firma Crestwing. Mens 30-40 sæbynitter og andre interesserede havde taget imod invitationen til åbent hus i hallen på Sæby Havn, hvor anlægget er bygget, holdt direktøren møde i Frederikshavn, hvor hun med kort varsel fik mulighed for at præsentere sit livsværk for finansminister Kristian Jensen.

- Ministeren var meget positiv og fortalte også, at regeringen tror på bølgeenergi som en del af fremtiden for vedvarende energi. Han sagde, at regeringen lægger op til, at der skal afsættes flere midler til forskning og udvikling af netop dette område i den kommende finanslov, så jeg er klart mere optimistisk efter mødet, fortæller Ruth Bloom. 

Som nævnt faldt mødet med finansministeren tidsmæssigt sammen med Crestwings åbent hus-arrangement, og også her var der stor interesse for at høre mere om det banebrydende anlæg. Gæsterne fik først en introduktion til hele historien og formålet med bølgeenergianlægget, der er udviklet af Ruth Bloom og hendes nu afdøde mand, Henning Pilgaard.

Præsentationen blev givet af parrets søn, Rune Pilgaard Bloom, og derefter var der rundvisning på selve det 7,5 gange 30 meter store prototypeanlæg, hvor ingeniør Erik Bøgh Pedersen og de ansatte Poul Bjørnager, Jan Larsen og Peter Thomsen forklarede gæsterne om teknikken i anlægget.

Blandt gæsterne var Britta Pedersen fra Stidsholt, som blev overbevist om bølgeenergiens potentiale:

- Grundlæggende må det jo være i alles interesse at udvikle den vedvarende energi. Og for mig giver det god mening at bruge vandet, som jo omgiver Danmark, siger hun.

Crestwing mangler cirka 1,7 millioner kroner for at kunne søsætte anlægget i Kattegat, enten her i efteråret eller alternativt til foråret, og virksomheden har startet en crowdfundingkampagne, hvor både firmaer og privatpersoner kan bidrage med store eller små beløb efter egen interesse og formåen. Det er der foreløbig knap 25 bidragsydere, der har gjort, men der er stadig 12 dage tilbage i kampagnen. 

På baggrund af successen med det åbne hus i tordags, vil Ruth Bloom gentage arrangementet, så hvis du ikke fik besøgt Crestwing i torsdags, så er der endnu en mulighed på lørdag kl 13, hvor hallen på Sæby Havn vil være åben igen.

Læs artikelen hos Kanal Frederikshavn her

Forfatter: 
Kanal Frederikshavn - 18. september 2017