Søgefelt


Renovér i fællesskab

Bedre indeklima, højere salgsværdi, besparelser på el- og varmeregningen og et løft af fællesarealer. Det er nogle af de positive effekter, der følger med energirenoveringer af især ældre boliger. Det giver økonomisk mening at løfte i flok, renovere sammen med naboerne og derved opnå gode priser på materialer og mandetimer, ligesom en fælles indsats kan give ejendommen eller kvarteret et synligt og mærkbart løft.

Det er budskabet fra Energibyen til både andels-, ejer- og grundejerforeninger i hele Frederikshavn Kommune. Foreningerne bliver i øjeblikket kontaktet af Energibyen, der tilbyder at komme ud og tale direkte med medlemmerne for at fortælle om mulighederne for rådgivning og skræddersyet finansiering af fælles energirenoveringer.

Foreningerne kan opnå mange fordele:

-          Gratis energitjek af medlemmernes huse og en oplistning af sparemuligheder og investeringsbehov, udført af energirådgiver Bo Bechfeldt fra Forsyningen

-          Skræddersyede finansieringsløsninger for eksempelvis nyt badeværelse, nyt køkken, haveanlæg eller lignende til enkelte huse. Løsningerne findes i samarbejde med ejerne og deres egne pengeinstitutter

-          Formidling af kontakt til professionelle håndværkere, hvis medlemmerne ønsker det

Initiativet med at tilbyde rådgivning og information om forskellige typer energirenoveringer, deres prisleje og forventede effekter er en del af et EU-projekt med navnet INNOVATE (forkortelse af Integrated solutions for ambitious energy refurbishment of private housing).

-          Det er vigtigt for os at inddrage borgerne, så vi kan arbejde sammen om at skabe mere energieffektive boliger. Det gavner både de enkelte beboere i form af mindre energiforbrug, og det gavner miljøet og bidrager til Frederikshavn Kommunes strategi om at mindske sin miljøbelastning, siger chefkonsulent Bahram Dehghan fra Energibyen.

INNOVATEs hovedformål er at få flere til at energirenovere deres boliger samtidigt og at finde gode finansieringsløsninger til dette. Projektet tilbyder også pakkeløsninger til grundejerforeningerne, så de kan få køkken og badeværelse renoveret, udskiftet de gamle hårde hvidevarer eller husets belysningsanlæg til nye energieffektive produkter sammen med andre energirelaterede renoveringer (udskiftning af gamle vinduer, efterisoleringer, intelligent varmeregulering og lign.). Det betyder, at hvis flere boligejere i foreningen er interesseret, så kan Energibyen hjælpe med at beskrive ønsker og forslag, gå i dialog med håndværkere om at give tilbud og projektstyring, men også drøfte forskellige finansieringsmodeller med grundejerforeningerne.

Baggrunden er blandt andet, at priserne på energiforbruget konstant stiger, og at cirka 30% af Danmarks samlede energiforbrug udgøres af husholdningerne. Derfor vil det i høj grad kunne mærkes, når der gennemføres optimering af energiforbruget i de private boliger.

Et tidligere EU-projekt fokuserede på private enfamiliehuse, mens det nuværende projekt i høj grad også henvender sig til andels-, ejer- og grundejerforeninger, så flest muligt kan få glæde af renoveringsprojekterne. INNOVATE er også helt i tråd med Frederikshavn Kommunes vækstspor ”energi”, for energirenovering af private ejendomme vil også gavne de lokale håndværkere, som vil kunne få flere renoveringsopgaver og ansætte flere medarbejdere.

Du kan læse mere om INNOVATE-projektet her: http://www.financingbuildingrenovation.eu/

Forfatter: 
Pia Christensen Bang