Søgefelt


Toget er kørt fra perronen

 

Jesper Theilgård, den populære meteorolog fra Danmarks Radio holdt i onsdags oplæg om klimaændringerne, for mere end 100 interesserede på Knivholt Hovedgård.

 

Der blev ikke lagt fingre imellem

Prognosen for vandstigninger skønnes til ca. 60 cm i dette århundrede i Danmark. Her appellerede han til rettidig omhu, og omtalte nødvendigheden af en forebyggende indsats, som kan stå imod 100 års hændelser.

Sydspanien i Andalusien vil blive ramt af det modsatte fænomen, tørke. Længere mod syd på det afrikanske kontinent, vil tørken blive endnu voldsommere og konsekvensen heraf vil være store klimaflygtningestrømme.

I USA og Mellemamerika vil tropiske orkaner optræde oftere, grundet fordampning fra havene, som bliver varmere.

”Toget er kørt fra perronen” var Jesper Theilgårds hovedbudskab om de globale klimaændringer, og det tager lang tid at bremse op for denne udvikling. Det som giver håb er, at teknologierne som vil få toget til at bremse igen er opfundet. Det handler blot om at tage dem i brug.

Energibyen gav et lille indlæg om, hvad den enkelte kan gøre som bidrag til, at toget bremser igen og CO2 udledningerne stopper. Her blev peget på mulige tiltag i hverdagen: Nedsættelse af boligens energiforbrug herunder varme, el og vand - op mod 40% af energiforbruget i Danmark ligger i bygninger. På transportsiden vil mange biler, som udskiftes, ved det rigtige valg køre næsten dobbelt så langt som den forrige på literen. Endelig bliver vores vaner med mad ændret i retning af mindre kød henover ugen, en vane som mange unge har taget til sig med en eller flere kødløse dage. Det som er vigtigt, er at vi ikke skal gå ned på komfort og indretning i boligen, når der energirenoveres, det samme gælder i forbindelse med køb af ny bil, og maden må ikke blive kedelig, selv om den er uden kød.