Søgefelt


Tyve grønne ambassadører trækker i arbejdstøjet

En gruppe grønne ildsjæle smøger nu ærmerne op og sætter gang i en lokal klimaindsats. Det er Energibyen Frederikshavn Kommune, der står bag initiativet og formålet er at aktivere hele kommunen.

”Jeg kan mærke, at der er en stor utålmodighed for at komme i gang. Det her har vi ventet på.” Sådan lyder det fra John Vognsen, der er en af Energibyen Frederikshavns nye grønne ambassadører. I projektet Min Energiby skal ambassadørerne sætte gang i den grønne omstilling. Og som sagt. Utålmodigheden var stor, da gruppen med de tyve deltagere blev sat til kick-off møde.

”Min Energiby kunne ikke have fået en bedre start. Nu har vi en gruppe på tyve engagerede borgere, der repræsenterer stor viden og masser af vilje. Sammen med dem skifter vi gear i de borgerrelaterede aktiviteter. Vi lægger op til, at de grønne ambassadører arbejder med og finder frem til hvilke tiltag, der skal sættes i værk for at få andre borgeres opmærksomhed og at sprede handlekraften. Vi ved, det smitter, og det er præcis den effekt, der kan give resultater i den grønne omstilling,” siger Bahram Dehghan, chefkonsulent, Energibyen Frederikshavn Kommune.

Fra syd til nord

Deltagerne kommer fra alle lokalområder, der er unge og ældre, kvinder og mænd, nybegyndere og mere erfarne klima”forkæmpere”. Baggrunden for at deltage er en lyst til at forpligte sig og tage et ansvar. Mange er begyndt på egen hånd. Fra små skridt - som at samle dåser i vejkanten, så de ikke gør skade på naturen - til store beslutninger. Fx Henrik Jensen. Han undgår at flyve.

”Jeg deltager fordi, det ligger mig på sinde, at mine børnebørn også skal have en verden at leve i, derfor må vi hver især gøre, hvad vi kan,” siger Henrik Jensen. For ham er det en naturlig del af hverdagen, at tænke grønt i alle sammenhænge. Og det må gerne række smitte af på resten af kommunen:

”Jeg kunne godt tænke mig, at en klimakommune som Frederikshavn, ud over de lovpligtige miljøhensyn, også tænkte den ekstra dimension om bæredygtighed ind, hver gang der bliver investeret. Når man fx udvider Sæby Havn, så er der jo mulighed for at inddrage klima hensynet lige fra idéfasen til havnens drift efter udvidelsen. Hvorfor skulle man ikke kunne gøre det, hvert skridt tæller, ” mener Henrik Jensen.

Jo flere des bedre

Energibyen Frederikshavn Kommune er sekretariat for Min Energiby, og hvis man har idéer, ønsker eller forslag til de nyudnævnte grønne ambassadører er man velkommen til at kontakte Energibyen. De kommende aktiviteter fra Min Energiby bliver både med direkte og indirekte påvirkning af miljø og bæredygtighed. Deltagerne er enige om at her gælder det gamle ordsprog, alle bække små, gør en stor å.

”Jeg er allerede aktiv i mit lokalområde i Lyngså, som den grønne ambassadør, og jeg håber både at kunne bruge min erfaring, men også at agere mellemmand, fra borgere der finder mig med deres gode idéer som jeg kan bringe videre. Vi kan bruge hinandens kompetencer i Min Energiby, der er jo både behov for små initiativer og til mere langsigtede indsatser,” lyder det fra John Vognsen.

Alice Thaarup er med, ”fordi alle kan gøre en forskel”: ”Vi har et ansvar. Engang så tænkte vi ikke så meget over det, men nu har vi lært, at vi er nødt til at ændre kurs, og det kan vi alle sammen være med til. Det handler jo ikke om at være frelst, når man skal i gang. Vi kan kigge på vores vaner, og selvfølgelig kan vi justere på dem, et skridt ad gangen. Når vi er mange, så nytter det, det siger sig selv,” siger Alice Thaarup.

Hun håber, at gruppen kan skabe så stor gennemslagskraft, at det kan gavne hele Frederikshavn Kommunes grønne synlighed: ”Der er meget snak. Vi vil gerne handle. Det er derfor, vi gerne vil være grønne ambassadører.”

John Vognsen er enig. ”Vi har savnet et fællesskab, der kan løfte indsatsen, og få flere med. Nu har vi Min Energiby, det er en start. Så må vi se, hvor vi kan bringe det hen.”