Søgefelt


Ungeklimarådet skal inspirere verdens klimaindsats

En international konference for bæredygtighed, der begynder i Bremen i dag, har unge frederikshavnere på talerstolen. Medlemmer af Danmarks første kommunale Ungeklimaråd er inviteret til at holde oplæg for deltagere fra hele verden på konferencen, International Conference of Sustainability. FN’s 17 Verdensmål er på dagsordenen, og hvordan engagerer man unge i at udbredelsen af dem? Det kan Malene Munk og Sofie Nielsen svare på. De har været medlemmer af Ungeklimarådet i Frederikshavn Kommune siden det blev oprettet, og har allerede sat bæredygtighed på agendaen hos lokale unge:

”Det betyder meget for os at blive inviteret til Bremen for at repræsentere Frederikshavn og fortælle andre om alt det, vi gør i Energibyen og i Frederikshavn for klimaet. Vi ser også frem til at tale med andre om, hvilke muligheder unge har for at få indflydelse og få en stemme i klimadebatten, og hvordan verdensmålene bliver omsat til konkrete tiltag i hverdagen. I Frederikshavn fokuserer vi mere på projekter og tiltag, end på protester,” siger Malene Munk.

Det er Energibyen Frederikshavn Kommune, der står bag Ungeklimarådet, og projektchef Poul Rask Nielsen, er med på turen til Bremen. Han er ikke i tvivl om, at de unge er meget mere end en stemme. De er en bevægelse:

”Engagementet hos medlemmerne af Ungeklimarådet i Frederikshavn i top. Og de har noget at byde ind med i Bremen. Unge har fat i hinanden, og accepterer at klimaet har behov for deres hjælp. Rigtig mange unge er bevidste om, hvor stort et klima aftryk de afsætter, det såkaldte carbon footprint, og det bidrager til deres handlekraft. I Ungeklimarådet i Frederikshavn forsøger vi at omsætte handlekraften til konkrete tiltag, og den metode kan bruges, hvad enten det er lokalt eller globalt,” siger Poul Rask Nielsen.

De to ungeklimaråds-medlemmer vil på konferencen tale om den grønne omstilling i Frederikshavn by, om alt fra solceller på diverse offentlige bygninger, til overskudsvarmen fra test af motorer på MAN Energy Solutions, som hjælper med at varme vand til fjernvarmen, og Ungeklimarådets projekter, hvor blandt andet et brugt tøjs salg i slutningen af marts er på programmet.

”Vi forventer også at have fået ny læring og inspiration med hjem fra Bremen, og måske nye idéer som Ungeklimarådet kan tage fat på lokalt. Vi mener, der er et stort potentiale i at informere unge mere om klima, og det glæder vi os til at gøre, både i Bremen og hjemme i Frederikshavn,” siger Sofie Nielsen.