
Inspiration til en mere klimavenlig hverdag
Her er ti forslag fra Energibyen Frederikshavn
Hvad kan jeg selv gøre for at spare CO2? Det spørgsmål er der mange, der stiller sig selv, og mulighederne for at trække en parallel mellem den verdens omspændende klimadebat og hjem til din egen husholdning er nærmest uendelige. Og nytter det så noget? Ja, det gør. Undersøgelser viser, at selv små ændringer i maden vi spiser, mængden af ting vi køber, eller hvordan vi transporterer os, gør en reel forskel. Det tror vi på i Energibyen Frederikshavn. Vi vil gerne gå forrest, men vi har brug for jer, husejere, forbrugere, medmennesker som partnere. Ingen kan løfte opgaven alene. Derfor får du her ti forslag til, hvordan du – direkte eller indirekte - sætter dit klimaaftryk ned:
1. Klimaforandringerne kræver en indsats, der ikke er til at forudsige endnu. Derfor kan vi lige så godt vænne os til tanken om, at vi også må prøve os frem. Og at vi alle samme skal bidrage. Begynd med at tage Ja-hatten på og læn dig ind i kampen. Ja du vil. JA.
2. Det andet du kan sige ja til, er at tage et skridt ad gangen. Bare begynd. Gør noget du ikke plejer, og så er du allerede langt. Vær risikovillig. Prøv et indkøbsnet. Gå hen til bageren. Den slags.
3. Du behøver ikke hedde Klimaklog til mellemnavn for at bruge det gode gamle spar på strømmen-trick. Det virker. Hvis du hænger tøjet op og dropper tørretumbleren, så sparer du. Hvis du sætter frostpizzaen i kold ovn, så sparer du. Hvis du sætter opvaskemaskinen på 55 grader i stedet for 65 grader, så sparer du. Og så videre. Der er hundredevis af kroner at hente – og du sparer på din udledning.
4. Dataforbruget er én af de andre ting, du let kan ændre – og spare CO2 på. Hvis hele familien ser film på den samme skærm i stedet for at sidde med hver sin, så har I allerede taget et skridt i den rigtige retning. Hvis skærmen bliver skiftet hver sjette år og ikke hver tredje, så er endnu et vigtigt skridt taget.
5. Når du køber genbrug, så sparer du. Både på pengene og på dit klimaaftryk, fordi alt hvad du køber har en rejse bag sig. Samtidig får du mulighed for at blive handelsmand. Sælg det du ikke længere har brug for. Vi ved, du ved, det er winwin.
6. Grøn omstilling er et stop for brug af fossile brændstoffer, men det er også starten på en fremtid, hvor vi alle sammen skal vænne os til, at de valg vi træffer har konsekvenser. I Energibyen låner vi el-cykler ud i håbet om, at flere vil lade bilen stå, når de skal på småture i nærområdet. Kunne du overveje om cyklen er et alternativ for dig?
7. Madspild er på alles læber. Og det er der en grund til. Globalt går 1.3 milliarder ton mad til spilde hvert år. Hvis madspild var et land ville det være det tredje mest CO2-udledende land i verden. Planlæg maden, spis rester og gå efter lokale fødevarer. Fisk fra Argentina klimasviner jo mere end fisk fra Strandby. Velbekomme.
8. Deleøkonomi er en af måderne, hvor flere kan nyde mere. Vi tror, at alle bidrag nytter. Lån motorsaven af din onkel. Lån traileren af din bror. Lån gallakjolen af din moster. Gør det til en ting at være lånehaj! Der findes mange forskellige platforme og apps, du kan bruge.
9. Lær af andre. Der er ingen tvivl om, at det er kommet for at blive, at vi skal tænke os om, når vi forbruger, så vi kan jo lige så godt stjæle idéer, inspirere hinanden og låne os frem, hvor det er muligt. Tænk ud i det blå. Som fx på Samsø, hvor der ved busstoppestederne står lånebøger, der fungerer efter princippet: Tag en – giv en. I København er der et Blafferstoppested henvendt til folk, der skal ud af byen. Det fungerer. NaboGo, kør-med-konceptet, hvor man for billige penge sælger de tomme sæder på en tur i bilen, kender de fleste. Og der er mange flere muligheder for at spare CO2 på transport. Hvad med samkørsel her i kommunen? Hvem er den første, der inviterer til at pendle med?
10. I Energibyen Frederikshavn Kommune har vi arbejdet for at energi optimere virksomheder, boliger og forsyninger siden 2007, og det giver sig selv, at kommunen dermed har et fundament at bygge videre på. Vi kan sagtens finde løsninger lokalt. Derfor skal du vide, at hvis du ønsker at tage initiativ, handle, fremme den grønne omstilling, så har du en ven i Energibyen. Vi støtter dig. Bare ring, hvis det bliver svært.
Energirenover dit hus
Selv små investeringer giver stor gevinst
Ejer du din bolig, så kan der være penge at hente, hvis du giver boligen et energitjek. Tænk efterisolering, vinduer og bæredygtig opvarmning ind, når du planlægger modernisering eller vedligeholdelse af din bolig. Håndværkerfradraget gælder også udvalgte energiforbedringer og klimatilpasninger – og hvis du skal sælge huset kan prisen være højere
Har du stadig oliefyr? Enkeltglas i vinduerne og måske en uisoleret sokkel? Eller ønsker du ”bare” at fremtidssikre din bolig, få bedre komfort og måske en højere pris ved et salg? Så er det nu, du skal energirenovere. Frem til 2026 bliver der hvert år frigivet en tilskudspulje hos Energistyrelsen, den kan du søge inden du trykker på renoverings-knappen.
”Boligejere har mulighed for at sætte turbo på den grønne omstilling ved at energirenovere deres bolig, men der er mange andre gode grunde til at kigge boligens energiforbrug efter i sømmene. Øget komfort og lavere varmeregninger for nu at nævne et par. For at give boligejerne en hånd til at komme i gang, så vil vi gerne tilbyde dem viden om og hjælp til at lede deres energirenovering,” siger Bahram Dehghan, chefkonsulent, Energibyen Frederikshavn Kommune.
Det betaler sig
Klimarådet har regnet ud, at blandt de muligheder, der findes til at nå klimamålene, er energirenovering af bygninger et af de tiltag, der har de laveste samfundsøkonomiske omkostninger i forhold til udbyttet. Med andre ord. Det kan betale sig for både boligejere og klimaet, at der bliver efterisoleret, skiftet til varmepumpe, til energiruder og så videre. Ved at energirenovere bygninger, som alligevel skal renoveres, nedsættes behovet for varme, og der bliver udledt færre drivhusgasser.
Ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening er det lettere at sælge et hus med et godt energimærke – og en lav varmeregning, og interessen for de gode energimærker er stigende. Samtidig har det betydning for kommunen, at boligmassen er af en sådan kvalitet, at den kan tiltrække tilflyttere. Hvor det tidligere var populært at købe et håndværker tilbud, så er børnefamilier i dag mere bevidste om den tid, de har til rådighed i hverdagen, og der betyder det noget, at det hus de køber er indflytningsklart.
”Når undersøgelserne viser, at det er økonomisk rentabelt at investere i bolig, så er der noget om snakken -også i Frederikshavn Kommune. Hvis man har behov for afklaring af behov og økonomi i energirenovering er der gennem Forsyningen i Frederikshavn mulighed for at booke et gratis besøg af en energirådgiver. Derudover har mange af de lokale pengeinstitutter boligrådgivere, der har fokus også på energi, og kan yde de såkaldte Energilån på favorable vilkår,” siger Bahram Dehghan.
En analyse fra Dansk Byggeri viser, at boligens energimærke påvirker salgsprisen positivt, selv når der tages højde for andre bolig- og salgskarakteristika. Desto bedre energimærke desto højere boligpris. Den gennemsnitlige gevinst ved at forbedre boligen bare én energiklasse er ca. 50.000 kr. Et G-mærket hus der forbedres til E (to klasser), kan således sælges 113.000 kr. dyrere end før renoveringen.
Se mere om tilskud her
Skift dit oliefyr ud
Fyr fyret - og spar penge
Hvis du opvarmer dit hjem med oliefyr, er det en rigtig god ide at skifte til en anden energiform, f.eks. pille-fyr eller varmepumpe – både af hensyn til din økonomi og til miljøet. Når du skifter fra olie til varmepumpe eller pille-fyr, falder både dine udgifter til opvarmning og CO2-udledningen. Gevinsten afhænger dog af, hvilken type oliefyr du har, og hvor godt dit hus er isoleret.
Kontakt eventuelt en lokal VVS-virksomhed eller en energirådgiver og hør mere om dine muligheder. De kan blandt andet fortælle dig om alternativerne til oliefyr som opvarmningsform, om de forskellige typer varmepumper, og ikke mindst mere om teknik, fordele og priser. Måske har de også et godt tilbud.
Har du spørgsmål? Send en mail til bade@frederikshavn.dk
Vi samarbejder med Energistyrelsen om at inspirere og vejlede om løsninger til en bolig med lavere energiudgifter. Energistyrelsen tilbyder viden, råd og inspiration på hjemmesiden SparEnergi.dk
Brug NaboGo
Når vi kører flere i samme bil mindsker vi trængslen på vejene og reducerer samtidig CO2-udslippet
Energibyen Frederikshavn Kommune har indgået et samarbejde med NaboGO - samkørselsordningen, der gør det lettere at køre flere i samme bil
Vi står netop overfor at udbrede NaboGo i Frederikshavn kommune. Det foregår ved hjælp af app’en NaboGO. Med app’en kan du både tilbyde og finde et lift og da Rejseplanen er integreret i app’en, fungerer NaboGO som et fint supplement til den kollektive transport.
Lige nu leder vi efter lokale virksomheder, som ønsker at samarbejde om at udbrede NaboGO til deres medarbejdere. NaboGo har mange fordele for virksomheder og medarbejdere. Fx
- Digitale mødesteder etableret ved arbejdspladsen
- En arbejdsplads, der er lettere at komme til og fra
- Nye netværk opstår, når ansatte kører sammen
- I mindsker CO2-udledningen
- Der er behov for færre p-pladser
NaboGO leverer et kampagnekoncept – på dansk og/eller engelsk – bestående af plakater og skabeloner til intranetnyheder/mails. I står for at distribuere materialerne. Desuden tilbyder NaboGO at komme på besøg, f.eks. i jeres kantine eller til et oplæg, for at rådgive om app’en og fortælle om samkørsel.